Sahabat

Tuesday, October 22, 2013

Kesibukan Dalam Menuntut Ilmu Adab Dan AkhlakBismillah..

Assalamualaikum wbt, Selawat serta salam kepada kekasih yang dicintai Saiduna Rosullillah saw, Ahli keluarga Beliau..Para sahabat r.ha..

Hampir berbulan-bulan meningalkan tinta blog ini menyebabkan ia semakin dilupakan oleh ahlinya..

Allahumma SolliAla Muhammad,

Beberapa bulan ini berbagai peristiwa suka dan kadang kala duka dihadapi sehingga sedikit kekecewaan terlekat pada diri. Tetapi alfaqqir ini tahu dimana ubatnya..dan siapa perawat yang perlu berjumpa..
Beberapa bulan ini juga al faqqir lebih mendekati ulama' dengan berkhidmat dengan mereka tidak terkecuali ulama' yang hadir dari luar negara..Alhamdulillah..

Selalu hadir dalam benak hati yang kotor ini, manakah bisa orang yang sejijik ini dapat hampiri mereka yang soleh..alimm..dan mereka ini juga dikasihi dan disayangi Allah swt dan para MalaikatNya. Andainya Allah swt memperlihatkan muka sebenar ini pada khalayak entah muka 'binatang' apa  yang kalian lihat dari muka alfaqqir ini. Sungguh penuh dosa dan noda..gelapp sungguh hati alfaqqir ini...andai dibuka bau badan manusia entah bau apa kalian akan bau dari badan alfaqqir ini..pasti tiada siapa mmahu mendekati al faqqir ini..

Allah..Allah..Allah....

Beberapa bulan ini juga mula merancang kehidupan akan datang..

InsyaAllah jika tak ada halangan lagi 4 tahun lagi akan berangkat keluar negara (insyaAllah Yaman) selepas lepas 'ilmu adab dan akhlak' dari al Murobbina juga ilmu2 yang lain serta atas redho para Masyaikh dan habaib yang membimbing akhlak dan adab serta ilmu lain. Sesungguhnya alfaqqir ini hanya merancang tidak pasti ia akan diawalkan atau dilewatkan lagi...jika diawalkan mohon sahabat2 doakan akan diselesaikan masalah duniawi yang makin melanda diri pendosa ini...Ameen Allahuma Ammen

*Jumpa lagi lain waktu :)


3 comments:

 1. Assalammualaikum
  wahai sahabatku si wajah yg tenang , sejuk mata memandang..
  MasyaAllah Alhamdulillah..ana berasa sungguh berbesar hati dan berbangga dengan niat keinginan dan keazaman sahabatku ini utk meneruskan menimba ilmu nun hauh diparantauan ..demi kerana Allah ,dan juga utk mase depannya dan keluarganya..maka pergi lah , pergilah wahai sahabatku...Ana hanya mampu berdoa dan terus berdoa semoga Allah memakbulkan niat yg mulia sahabatku ini..ialah dengan usia yg maseh muda dan gagah ini , ini lah masenya dan peluang utk mu mecari ilmu walau dimane jua ia berada tak kira jauh beribu batu sekali pun...jangan sesekali kamu lepaskan peluang keemasan ini ia sahabatku ..?.ingat ! peluang hanya dtg sekali saja..dan jgk jgn risau ana sentiasa berdoa dan cuba memberi pertolongan sedaya yg mampu... :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. waalaikumussalam wbtt, syukran kak....ameen Allahuma Ameen ^^

   Delete
 2. Bu yuu xie...:)
  Pesanan dari akk buat adik sahabat akk tersayang neh...
  Merantaulah , gapailah setinggi2nya impianmu ,
  Maka ada lima keutamaan untukmu ;
  1 - Melipur duka mu
  2- Memulai penghidupan baru
  3 - memperkaya budi
  4 - Peraulan yg terpuji
  5- serta meluaskan ilmu .

  ReplyDelete